OLCAY BÜYÜKTAŞ
1. Yönetmelik ne zaman ve neden gündeme geldi?
Emeklilik yaşı (EYT) konusu, 1999 yılında DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti tarafından kabul edilen ve emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı yasa ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 tarihine kadar SSK’lıların emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl ve 5 bin gün prim ödemesi. 1999’dan sonra, yaş şartı üçüncü bir kural olarak getirildi.
Emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a, prim gün sayısı ise 7 bin güne çıkarıldı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce istihdam edilenler için, kadınlar için 40-58 yaş, erkekler için 44-60 yaş arasında değişen kademeli bir geçiş dönemi getirildi. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamında olanlar için de emsal yaş sınırı getirildi. Böylece şikayetler iki yıldan 18 yıla çıktı.
Ardından yönetmeliğin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurular oldu.
Anayasa Mahkemesi, kademeli geçiş kararlarını “adil, makul ve ölçülü” olduğu gerekçesiyle iptal etti. Daha sonra, 23 Mayıs 2002 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni bir kademeli geçiş programı kabul edildi. Geçiş koşulları, 20 ve 25 yıllık sigorta koşullarını sürdürdü; Ancak yeni sistem, 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim gün şartı ile kadınlarda 40-56, erkeklerde 44-58 yaş şartını getirdi.
Ortaya çıkan mağduriyet yıllarca tartışmalara neden oldu. Sonunda durumu seçimden önce çözeceğini savunan iktidar, yaptığı bir düzenlemeyle yaş kuralını kaldıracağını, 5 bin prim günü tamamlayanların emekli olabileceğini en çok açıklamalarda bulunarak açıkladı. Yetkili kişiler, emeklilik yaşı (EYT) olanların yaşına bakılmaksızın emekli olabileceklerini bildirdi.